Schenkingen, hoe zit dat eigenlijk?

Je kind heeft een financiële ondersteuning nodig,  je bent dus ook van plan om een bepaald bedrag over te maken, maar je hebt wel eens gehoord dat je over een schenking belasting moet gaan betalen. Maar je hebt eigenlijk geen idee hoe dat in elkaar zit. Over welk bedrag betaal je belasting? Hoort er ook rente bij? Allemaal vragen die door je hoofd gaan en waar je graag antwoorden op wilt hebben.

Wanneer je een schenking aan je kind(eren) wilt doen, moet je het altijd bij de belasting aangeven. Zij bepalen vervolgens of erover het bedrag belasting moet worden betaald. Elk jaar is er een belastingvrij maximaal bedrag wat je kunt schenken. Elk jaar is het bedrag ook anders. Dit jaar ligt het bedrag op € 5.304,- per kind.  Ga je over dat bedrag, dan betaal je 10% schenkbelasting tot 121,903 euro. Ga je over dit bedrag, dan betaalt je kind 20% schenkbelasting.

Eenmalig mag jij je kind (Tussen de 18 en 40 jaar) een hoger bedrag belastingvrij schenken. Dit jaar ligt het bedrag op € 25,449,- . En dat kan groeien tot en met € 53,016,- . Als jij schriftelijk kan bewijzen dat je het bedrag voor je studie gebruikt en/of voor een woning om het te verbeteren of om de hypotheek af te lossen.

Als ontvanger ben jij altijd diegene die belasting betaalt. Tenzij je minderjarig bent, dan betaalt de schenker de schenkbelasting. En tenzij de schenking ‘vrij van recht’ is, in dat geval betaalt de schenker ook de belasting.

Een alternatieve manier van belastingvrij schenken, is door te schenken op papier. Dat houdt dus in dat de schenker geen geld overmaakt. Het geld blijft dus van de schenker. De ontvanger kan het geld krijgen als de schenker overlijdt. Door te schenken op papier, wordt je vermogen op papier kleiner (terwijl je nog over het geld beschikt). Nadat je overlijdt, betaalt de ontvanger minder erfbelasting. Omdat het totale schenkgeld wordt afgetrokken van het nalatenschap. Om te schenken op papier moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De schenking moet in een notariële akte worden vastgelegd.
  • Er moet jaarlijks 6% rente worden betaald door u aan uw kind.
  • Het kind geeft de schenking aan in box 3 voor de Inkomstenbelasting, u geeft in box 3 een schuld op.

 

 

Scroll naar boven