Gevangen in het buitenland

Vorig jaar is een Nederlandse man (Johan van Laarhoven) opgepakt en veroordeeld voor het witwassen van miljoenen euro’s drugsgeld dat hij met vier coffeeshops in Den Bosch en Tilburg heeft verdiend. Hij is door de rechtbank in Bangkok veroordeeld tot 103 jaar cel. Van die straf moet hij twintig jaar uitzitten. Volgens zijn advocaat is hij voor 43 gevallen van witwassen veroordeeld. De hoofdofficier van justitie in Breda noemt de uitspraak volledig begrijpelijk. ”Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in dit geval een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten” aldus de hoofdofficier.

Broer van Laarhoven: “Het is schandalig dat de Thaise rechtbank op geen enkele manier rekening heeft gehouden met al het bewijsmateriaal dat onze advocaten hebben ingebracht. Daaruit blijkt dat over elke euro die in de coffeeshops in Nederland is verdiend keurig belasting is betaald. Hij kon in Nederland niet strafrechtelijk worden aangepakt en daarom is hij nu verkapt uitgeleverd aan Thailand. Mijn broer voelt zich ontzettend in de steek gelaten door de Nederlandse politiek en de media.”

”De Europese variant op drugsbaron Pablo Escobar”, zo werd van Laarhoven neergezet door de Thaise pers. Na het rechtshulpverzoek werd Van Laarhoven vorig jaar meteen in een Thaise cel gezet en begonnen ze een eigen onderzoek. Volgens de broer van Van Laarhoven komt de straf in de praktijk neer op de doodstraf. Johan van Laarhoven is meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen voor gezondheidsproblemen. Hij zit waarschijnlijk in een groepscel met 50 andere gevangenen.

Scroll naar boven