Je hebt er vast weleens van gehoord: een octrooigemachtigde. Toch bestaat er heel erg veel onduidelijkheid over deze functie en is het vaak niet helemaal duidelijk wat deze persoon doet. Wanneer moet je bijvoorbeeld bij zo’n specialist aankloppen en wat kan deze specialist vervolgens voor jou en jouw idee betekenen? Om een aantal onduidelijkheden voor eens en voor altijd op te helderen zetten we graag een aantal weetjes over deze functie voor je op een rijtje. Zodat je precies weet of je met jouw specifieke kwestie bij een octrooigemachtigde zoals Patenthuis aan het juiste adres bent.
Wat is een octrooi?
Om te beginnen moeten we natuurlijk eerst duidelijk voor ogen hebben wat een octrooi precies is. Het octrooi is ooit in het leven geroepen om mensen de mogelijkheid te bieden een idee, product, werkwijze of technologie te beschermen en aan hen te binden. Wanneer je een octrooi op je naam hebt staan voor een specifieke technologie of werkwijze dan betekent dit dat jij alle rechten bezit op die werkwijze of technologie. Eventuele concurrenten mogen jouw idee dan ook niet repliceren of proberen na te maken. Hierdoor kan je jouw uitvinding optimaal beschermen en ervoor zorgen dat niemand zonder toestemming van jouw idee profiteert.
Wat doet een octrooigemachtigde precies?
Wanneer is het dan tijd om bij een specialist aan te kloppen met jouw idee? En bovenal: bij wie moet je aankloppen? Een octrooigemachtigde kan je verder helpen wanneer je het idee hebt jouw idee te moeten beschermen. Hij of zijn helpt je een octrooi aan te vragen en deze vervolgens te handhaven en te beheren. Samen met hem of haar ga je kijken of jouw idee inderdaad uniek is, of er niets is wat er ontzettend op lijkt, of het inbreuk maakt op andere octrooien en of het bijvoorbeeld niet heel erg gemakkelijk is om een andere oplossing te bedenken. Komt jouw idee, werkwijze of techniek door de test? Dan gaat een octrooigemachtigde een octrooi voor je aanvragen. Heb je zelf niet iets uitgevonden maar wil je weten of jouw idee of handelswijze geen inbreuk op andermans octrooien? Ook dan kun je bij een octrooigemachtigde terecht met je vragen.